Du trenger:

  • Grovmasse - fint tørt gress uten stive strå, nok til å fylle opp 2/3 av kassen.
  • Finmasse - ekstra fint tørt gress
    • Grov- og finmasse rakes sammen om våren. La det tørke opp i sola, og oppbevar det i et luftig miljø før bruk.
  • Fettvatt - følger med HumLen

Steg 1

Strø i den fine grovmassen så det fyller 2/3 av kassen. Fjern alle stive strå og sørg for at gresset ikke blir komprimert. Veggene må være solide nok til at de ikke faller sammen, men også løse og ledige nok til at humla kan sparke vekk grov- og finmassen etter hvert som humlebolet utvides.

I midten av kassen lager du ei grop på størrelse med en knyttneve, deretter bruker du fingrene til å forme tunnel til inngangshullet. Én finger fra utsiden av kassen møter en finger fra innside, gjør trommelbevegelse. 


 

Steg 2

Ta så i bruk finmassen. Gni det gjerne mellom hendene for å bryte opp fibre, så det blir så mykt som mulig. Kle gropa til du har igjen et hulrom med diameter på ca. 4 cm.


 

 


Se for deg et musebol, dette er målet vårt!


 

Steg 3

Nå skal vi isolere bolet. Fettvatt er ubehandlet bomull, og er både vannavvisende og varmeisolerende. Ikke bruk vanlig bomull! Det er for tørt, og suger til seg fuktighet så bolet blir ubeboelig. Trekk forsiktig i fettvatten så du får tynne fibre, og kle veggene med tynne små flak. Etter to-tre lag fettvatt har det indre bolet en diameter på ca. 3 cm.

Taket gjøres naturlig nok i motsatt rekkefølge; start med å legge over fint lag med fettvatt før du gnir finmasse i hendene dine over taket. Avslutt med grovmasse uten å komprimere. Humlene vil lage indre vegger og tak av voks de produserer selv.


 

Ta-daa! Sett på lokket til HumLen og du er klar for humlesommer!

Og du, husk at man kan bestille en humlekasse, men humla suser fritt ;)


 

Humledronningen våkner...

Humledronningen våkner fra vinterdvale på våren og den første tilgjengelige mattilførselen er stort sett selje og én og annen krokus. Kanskje du kan sette ut noen løkplanter i krukker? Du vil garantert få besøk i hagen om du har noe å tilby!

De nye humledronningene søker bolplass i april, så dette er en god måned å sette ut humlekassen din. Humler navigerer ved å følge de naturlige linjene i terrenget, og oppsøker gjerne gjerder, busker eller hekk; elementer som stikker seg ut. Dette vil være gode plasser for humlekassen, tørt og trygt. For å ytterligere bevare humlekassen plasserer jeg den på steinhelle eller grus, så den ikke blir stående i direkte kontakt med fuktig jord. Pass på at den ikke blir stående midt i solsteika under den varmeste delen av dagen, morgensol derimot varmer godt i en strevsom skrott.

Og mens humla suser og du koser deg i hagen kan du jo ta en titt på hvilke humlevennlige blomster du har. Å tilrettelegge for en jevn mattilførsel gjennom hele sommeren gjør hagen din til et eldorado for humlene våre, og deg til en ekte humleambassadør.

I oktober er det på tide å rengjøre og ta inn humlekassen din. Fjern og kast alt av gammelt bolmateriale. Her vil det ligge parasitter, larver og pupper som ikke bør få overvintre i HumLen! Vask deretter med varmt vann, det er ikke nødvendig med såpe. HumLen kan lagres ute i boden eller kjelleren, bare sørg for at den ikke står på fuktig underlag.